Creating a comfortable yet stimulating space for children has become an essential focus for child care centres across the country, and Takanini Child and Family Centre is no exception. 

With a clear vision, Counties Manukau Kindergarten Association and Frans Kamermans of Kamermans & Co Architects teamed up to create and design a centre not only for children, but the whole family to enjoy.

 

The Project

The brief for the project was to present sustainable design in an aesthetic and educational way. From the angle of the eaves making the most of the low winter sun, to the exposed water tanks and solar panels, children will learn what it is to be green and the ways in which their centre contributes to that.

From Autex, both Composition® and Cube were used to enhance the acoustic properties of the centre. A checkerboard pattern was created on the ceiling in Cube colours Acros and Zenith. Karen Shields, Counties Manukau Kindergarten Association’s general manager, found that the colours were playful enough for the kids to enjoy but mellow enough to be used within the offices.

The choice in colour was very important to the centre, as studies have shown colours can affect children’s learning. Cube in Acros, a calming green, brought creative elements to the counselling rooms and offices in the family centre.

 

The Result

The lively Cube ceiling was complimented by Composition feature walls in Lime. To not distract from the children’s work, Composition in Myst and Porcelain was also used on remaining walls allowing unlimited space for art and inspiration. Karen’s first comments on the acoustics were, “We had a group come in to look around over the weekend and found the sound quality within the room exceptional”.

With every wall covered in colour, natural tones were chosen for the furniture to ensure the spaces weren’t overwhelming and busy.

With more centres to come, this project has led the way for innovation and design when creating the optimal learning space for children. While the brief and theme for this centre has set a benchmark for future centres, Frans ensures Takanini Child and Family Centre is one of a kind.

Why you should choose Cube for your next project

Excellent acoustic performance

Reduces reverberation and controls background chatter

Design flexibility

We can transform,cut, mould, or build our products to create acoustic solutions truly unique to you and your space

Suitable for a range of applications

Perfect for use as a wall covering, creative medium and stand alone feature for education, retail and commercial interiors

Safer indoor environment

Does not contain harmful chemical binders or crystalline silica and are non-toxic, non-irritant and non-allergenic